Хапването по ресторанти ви лишава от досадата сами да си сготвите храната. Все пак е за предпочитане да си направите сандвич с фъстъчено масло вкъщи, отколкото недобре приготвена храна по ресторантите. Нищо не помрачава настроението така, както пилеенето на пари за безвкусна храна. Вече избора на заведения не е никак малък. Да речем има много хубави рибни ресторанти във Варна. Ако желаете да пробвате добра чужда кухня ще я намерите в един от многото ресторанти в София.

Ето едни от най-важните критерии при избора на хубав ресторант:
• Ресторантът трябва да е чист.
• Мястото трябва да мирише на хубаво.
• Трябва да има много посетители.

В случай, че салонът на ресторанта не изглежда чист, то в кухнята му бъдете сигурни, че ще е дори по-зле. Пропуснете го. Ако не успявате да доловите миризмата от приготвянето на храната, най-вероятно ще ви поднесат остатъци или нещо, което е старо. Пропуснете го. Ако не виждате хора по масите, тогава или ястията са лоши, или обслужването е ужасно, или пък е прекалено скъпо. Възможно е да съществува някаква друга причина, заради която хората го отбягват. И вие направете така. Други показатели, влияещи при избора на ресторант са:

• Паркинг. Преди да вечеряте, първо е необходимо да успеете да стигнете до ресторанта. Уверете се, че има къде да паркирате наблизо. Ако е необходимо, обадете се предварително и се поинтересувате дали ресторанта предлага паркинг или има такъв наоколо.
• Резервации. Не забравяйте да направите резервация, ако това е изискване на ресторанта. Обадете се предварително, особено ако сте решили да отидете по време на празник или неработен ден, когато ресторантите са по-натоварени.
• Цена. Не е нужно да ограбвате банка, за да си хапнете качествена и вкусна храна. Хубаво е да й се насладите, без да се упреквате за похарченото.
• Разнообразие. Отивайки на заведение с компания, менюто е добре да предлага всякакви ястия, така че да задоволи желанията на всички гости.
• Количество. Порциите в някои заведения са много малки, че е изключено да задоволят глада ви. Навярно няма да ядете там отново. В някои заведения ви предлагат невероятно големи порции, които не можете да изядете. Тогава, ако храната ви е допаднала, не се притеснявайте да помолите да ви затворят в кутия останалото за вкъщи.
• Специални изисквания. Направете си труда да проверите дали ресторанта обслужва гости със специални искания. Можете ли да си поръчате храна с ниско количество на сол, без стабилизатори (например натриев глутамат), вегетарианска кухня и т.н. Това е от значение, ако вие или някой от вашата компания има алергия или има специфични хранителни потребности.
• Препоръки. Не са за подценяване оценките и критиките относно даден заведение. Те ще ви създадат добра представа за заведението, особено ако съветите получавате от хора, които имат представа за какво говорят. Попитайте колегите си (от отговорите им ще разберете нещо ново и за самите тях!)

Въпреки това, за големи събития е за предпочитане да отидете на ресторанти, които вече сте пробвали и сами сте проверили. Определено вечерта ви ще мине по-добре на място, където сте били преди и където персоналът ви познава. Там вие сами бихте могли да дадете съвет, тъй като познавате листата с вината и ви е ясен начина, по който нещата се случват. Не е необходимо да се безпокоите за нищо, а просто да се наслаждавате на вкусна храна, заобиколени от изискана обстановка и перфектно обслужване.

Има случаи, когато може да се намери хубав ресторант, ако просто следвате обонянието си. Когато бях на конференция Пловдив, се разхождахме по централната улица с част от моята група и изведнъж усетихме полъх на вкусен аромат. Наближаваше време за вечеря и решихме да вървим след аромата и да разберем къде ще ни отведе. След няколко преки се озовахме на една уличка, откъдето се виждаше вентилаторът, източник на миризмата. Свихме зад ъгъла и на предната част на сградата видяхме бар, с табела “happy hour” („щастлив час“ – 1 час, през който цените са намалени). Заведението предлагаше мексикански Такос с късчета месо, запечени на грил върху топли царевични питки полети с пикантен салса сос. Беше едно невероятно вкусно и незабравимо преживяване. Докато бяхме на конференцията опитахме и други невероятни ресторанти в Пловдив, но този ,който открихме чрез обонянието си беше наистина добър. Сега следва конференция на морето и си мислим какви ли хубави ресторанти в Бургас ще намерим.