Лаптопите са преносими благодарение на тяхната презареждаща се лаптоп батерия. Точно от нея обаче идват и проблемите при захранването. Преди да вземете мерки за купуване на нова батерия за лаптоп за да решите тези проблеми вие трябва да се уверите, че точно батерията е източникът им. Тестването на батерията ще ви позволи да видите текущият и статус и като цяло състоянието и.

Нормално, литиево-йонните батерии с 6 клетки могат да издържат около 2-3 часа с едно зареждане. Разбира се това много зависи от консумацията на енергия и от програмите, които работят в дадения момент. Ако използвате устройства като камера, DVD или външна клавиатура тогава естествено, че консумацията ще бъде по-висока. Яркостта на екрана също оказва голямо влияние върху времето за работа. Взимайки всички тези факти под внимание можем да кажем, че живота на лаптоп батерията зависи от широк диапазон фактори. Въпреки това имате право да се притеснявате, когато батерията ви се зареди напълно за 10-15 минути. Това е добър повод да направите тест на батерията си. За това не са ви нужни иновативен софтуер или специални устройства. Просто трябва да видите дали има проблем със зареждането и волтажа когато е напълно заредена.

Тест #1: Премахнете батерията и пуснете лаптопа, като го включите към зарядното – в случай, че лаптопа работи добре в този режим, тогава проблемът със сигурност е в батерията. В противен случай батерията е ОК, а проблема трябва да се търси в зарядното, което може да не прави добър контакт с лаптопа или е повредено. Това е един от най-добрите методи за тестване.

Тест #2: Сменете батерията с друга за да направите проверка – сложете здрава батерия, започнете да я зареждате и вижте какво ще се получи. Ако зареждането отново не се получи нормално, тогава проблемът не е в батерията ви, а във вътрешните електрически вериги. Ако зареждането се получи добре, тогава всичко е ясно – имате дефектна батерия.