Според модерните разбирания за устойчиво развитие на човечеството в хармония с природата ние трябва да използваме мъдро благата, които природата ни дава. Но не по-малко важно е, че голяма част от материалите, използвани от човека, се превръщат в непотребни боклуци.

Непотребните вещи и материали са истинско предизвикателство за екологията и трябва да се измислят всевъзможни начини те да се рециклират и да влизат отново в употреба. Много решения започват да се появяват и все повече боклуци се влагат в алтернативно строителство, в производството на енергия и още много други неща, които обикновено могат дори да ви спестят не малко пари. Ето и някои отлични за рециклиране материали.

Картон

Картонът се балира като сено и след това може да стане основен материал за постигане на различни цели. От балиран картон се правят истински и пълнофункционални жилища, които по нищо не отстъпват на конвенционалното строителство. Едно от най-силните качества на този материал е, че помага за запазването на температурата в помещенията в желаните граници.

Металните кутии за напитки

Металните кутии за напитки почти никога не са били особено голяма заплаха за екологията, защото обикновено хората ги събират. Както и другите метални отпадъци и тези не оставят хората безразлични към него. Металът се изкупува почти навсякъде и металните кутии са допълнителен източник на приходи за всеки, който не го мързи да се поразтърси. В Швеция например металните кутии имат два баркода. Единият баркод е търговският и той се маркира, когато купувате стоката, а другият е предназначен точно за рециклирането. Вторият баркод се отчита от специална машина, която обикновено може да се намери във всеки супермаркет и тази машина дава пари срещу тези кутии. Всяка метална кутия струва около 10 стотинки, а малките и големите пластмасови бутилки съответно 20 и 40 стотинки. Някои по-екзотични употреби на кутиите са за интериор на стая или пък за изолация за стена. Празното въздушно пространство е именно онова, от което изолацията се нуждае.

Корк

Както почти всички материали и коркът може да влезе в употреба в строителството. Той се ползва най-често за направата на нестандартни и шикозни подове за помещения. А ето и нещо, което най-вероятно не знаете. От рециклиран корк се произвеждат чанти и то доста качествени. Едно друго приложение, което може би ще бъде малко по-близо до предположенията ни, са големите и реалистично изглеждащи кукли. Такива кукли най-често се срещат в увеселителните паркове.

Рециклирани гуми

Това е нещо много странно за нас, но то вече се прави в някои страни. Някои автомобилни компании например взимат старите гуми и ги възстановяват, така че те отново влизат в употреба и качеството им съвсем не е по-лошо от това на нерециклираните. Външният слой на гумата, където са изтърканите грайфери, се остъргва и на мястото му се залепя нов слой с нови грайфери. И ето че имате съвсем нова гума.

Отпадъците от грайферите също могат да влязат в употреба и то отново в строителството. От малки гумени парченца се правят тухли. Да, тухли. Те се смесват с разтвор, който се втвърдява и се получава тухла с отлични изолационни качества. Понякога хората са готови да ви платят, за да ги отървете от старите им гуми, което ще ви спести много, много пари.

Дърво

Нека престанем да гледаме на старите мебели от масивно дърво като на грозна част от нашия дом. Вече има достатъчно методи, с които можем да освежим тези мебели или дори да променим формата им. Решението да ги изгорим ще замърси квартала и ще ни принуди да похарчим още малко пари. Възстановяването на дървото може да става с обикновена шкурка или, което е по-лесно, със специални машини за отстраняване на повърхностния слой на различни материали. Отрежете краищата на дъските, лакирайте ги и ги сглобете в нова, по естетична според вас форма. Тук трябва да отбележим и един друг проблем, а именно дърветата в парковете, които биват събаряни от бурите или поради други обстоятелства. Тези дървета биват оставяни да изгният, което е лекомислено прахосничество в свят на ограничени ресурси.

Много други материали могат да се рециклират успешно и много други сфери на нашия живот могат да се възползват от предимствата на повторното използване, но мисленето в тази посока е ново и ще претърпи сериозна еволюция. Чисто икономическите ползи стават все по-видими, но екологичните причини трябва да са водещи, защото те са онези, които ни отличават като хора, стремящи се към хармония със себе си и с външния свят.