Има няколко елементарни правила с помощта, на които да използвате по-дълго вашата батерия за лаптоп. Първо, за да се случи това изключете Wi-Fi и Bluetooth устройствата. Повечето хора са наясно, че има клавишни комбинации, с които могат да се изключат тези устройства в случай, че няма ясно обозначено копче или клавиш. Докато използвате вашия лаптоп на батерия, избягвайте да играете игрички, да слушате музика или да гледате филми, тъй като мултимедийната дейност изтощава енергията на батерията. Следващата стъпка е да изключите всички външни устройства като модеми, РС карти, FireWire, USB устройства и оптични устройства. Също така е препоръчително да използвате тъчпада на лаптопа ви, вместо USB мишка. Намаляването на яркостта на екрана, също води до спестяване на енергия.
Когато екрана е осветен на 100%, той изразходва много повече енергия, отколкото ако намалите яркостта му на 50%. Така сигурно си гарантирате по-дълъг живот за вашия лаптоп. Настройте вашия лаптоп да заспива изцяло, ако в период от 10 минути не работите с него. Така монитора и твърдия диск също заспиват и пестят енергия. Спрете звука на високоговорителите на лаптопа, не използвайте оптичното устройство, а зареждайте каквото ви е необходими от твърдия диск, защото твърдия диск консумира по-малка енергия. Има още няколко съвета за подобряване на живота на вашата батерия за лаптоп. Ако няма да я използвате за продължителен период от време е добре да я извадите от лаптопа. Не я излагайте на висока температура, нито пък на прекалено студени условия. Никога не оставяйте батерията си в колата особено през летните месеци. Загрятата батерия губи много по-бързо заряда си, а студените не могат да произведат повече мощност.
Ако вашата батерия е Li-Ion (например лаптоп батерии HP, Asus и други) и вече не издържа толкова колкото в началото – това е сигурен знак, че трябва да я замените с нова, за да сте сигурен, че без значение мястото вашия лаптоп ще бъде винаги в готовност.