Компютърът се превърна постепенно като начин на живот за много хора и вече е по-скоро необходимост, отколкото глезотия. Повечето студенти избират лаптопите, когато влизат в университета. Тези преносими компютри се използват за водене на бележки, сърфиране в Интернет, връзка с приятели и родители, за гледане на филми и слушане на музика, а списъкът може да се допълни с още много дейности. При покупката на лаптоп трябва да бъдат взети под внимание няколко неща:

Цената

Студентите обикновено разполагат с ограничен бюджет и те трябва да намерят най-добрата конфигурация за парите си. Това не означава, че лаптопът не трябва да бъде добър, напротив. Просто трябва да се разгледат предложенията в Интернет и в магазините, като може да се попадне на много добри предложения и промоции.

Размерът

Обикновено студентите носят лаптопът си по цял ден. Ако се избере голям лаптоп, това най-вероятно ще се превърне в проблем. Ето защо е препоръчително да се избират лаптопи с по-малки екрани, например около 12 инча са напълно достатъчни за един студент.

Живот на лаптоп батерията

Повечето студенти прекарват по-голямата част от деня в университета или навън, така че няма гаранция за намирането на контакт, където да заредят своята лаптоп батерия. Точно затова трябва да се търси батерия с възможно най-дълго време на работа между 2 зареждания. Една батерия за лаптоп с 12 и повече клетки е много добро решение, защото тя може да изкара над 5 часа в режим на работа.

Тегло на лаптопа

То зависи от размерите. Преди да купите лаптоп е добре да проверите теглото му, защото последното нещо от което имате нужда след лекциите е болките в гърба и раменете от носенето на тежкият преносим компютър.

Процесор

Няма нужда да се търси последно излезлият на пазара, тъй като със сигурност цената му ще бъде висока. Процесорът трябва задължително да бъде съобразен с програмите и приложенията, които ще се използват.

РАМ памет

Няма съмнение, че по-голямата РАМ памет прави лаптопа по-бърз. Минималният препоръчителен размер на паметта е 2 GB. Процеси като слушане на музика, обработка на текстови файлове, Интернет сърфиране и други подобни не се нуждаят от повече памет. По-големият размер на паметта води след себе си и по-голяма нужда от енергия, а съответно и по-бързо изтощаване на лаптоп батерията.