Skype без съмнение е най-популярен сред програмите за разговори по интернет, но това съвсем не означава че не съществуват други добри програмни решения. Реално има такива и то доста добри и много на брой. Тук ще поговорим за някои от тези заместители на skype. Имайте предвид, че част от посочената тук информация може вече да не е на 100% актуална.

YM – С програмата на Yahoo можете да установите връзка напълно безплатно с компютрите на други хора, като освен това има и възможност за връзка със стационарни телефони, което се заплаща. Видео разговорите са с относително високо качество, в сравнение с останалите конкуренти на пазара. Yahoo Messenger разполага и с други екстри, като например: конферентния чат, пращане на текстови съобщения (за вас не струват нищо, но този на който изпращате – го плаща), безплатна гласова поща и други. В сайта на тази програма има и онлайн вариант, който работи без инсталация.

ooVoo – ooVoo е предимно известен със своите качествени видео комуникации, но естествено разполага и с аудио комуникация и чат. С безплатния план ще имате възможност да направите видео разговор само с един друг абонат, докато срещу заплащане общо могат да се свържат 6 потребителя в конферентен видео връзка. Друга възможност е да бъдат изпращани и файлове, като безплатния план е ограничен до пет мегабайта на файл. ooVoo разполага и с още екстри, като примерно импортирането на вашите добавени потребители от вашата електронна поща или от някои социални мрежи. А на тези ваши потребители, които по една или друга причина нямат желание да си инсталират ooVoo, можете да изпратите онлайн приложението.

Windows Live Messenger – Тази алтернатива на skype може да се използва само във Windows не по-стар от Vista (нищо необичайно за Microsoft). Тук също имаме стандартните възможности за чат и видео и аудио разговори, но тук вече видео връзката може да бъде и с High Definition качество. За сега не е предвидена възможност за свързване със стационарни телефони, но най-вероятно в бъдеще ще има такава.

Google Voice – Не съм се съмнявал че и от Google ще влязат в този бизнес, те в какво ли не са се замесили вече… С тази програма на Google дори има възможност да се осъществяват безплатни разговори със стационарни телефони в пределите на Канада и САЩ. Но за съжаление това е само временно. С края на 2011-та година вероятно вече няма това да е така. В следствие от това, че Google са ултра напред с технологиите, те могат да си позволят да предлагат полезни услуги като превръщането на звуковата информация в текст и така да можете да си прочетете обаждането, което би било полезно при положение че сте някъде където трябва да се пази тишина. Сигурно обаче тази екстра е само за английски език, а и ме съмнява да функционира много правилно, това е много трудно. Има и други интересни неща, като да направите мобилният ви и домашен телефон да звънят когато ви звънят по Google Voice, или един от тях вземайки се в предвид това кой или кога ви се обажда. Има и и блокиране на обаждания, конферентни разговори и т.н.

TinyChat – Тази скайп алтернатива е уеб приложение и не се нуждае от инсталация за да работи. Само трябва да заредите уеб сайта и можете да използвате TinyChat от там. След една регистрация вече можете да се присъединявате към онлайн чат стаи, а също и вие да правите такива стаи. Има възможност да се провеждат групови разговори помежду най-много 12 потребителя.